Vänsterpartiet Östergötland

Europaval 2019: Topp 3 kandidater

Europaval 2019: Topp 3 kandidater

Ett Europa för alla – inte bara för de rika

Vänsterpartiets valkongress fastställde listan inför Europavalet 2019. Den toppas av Malin Björk, på andra plats är Ana Süssner Rubin, Skåne, och på tredje Deniz Butros från Östergötland.

Malin Björk

Malin Björk har suttit i EU-parlamentet under hela den förra mandatperioden. Hon har bland annat lyckats driva igenom ett lagförslag om ett europeiskt kvotflyktingsystem i EU-parlamentet och synts i frågor som aborträtten, metoo och hbtq-rättighter. Hon har också fått parlamentets stöd när hon i en rapport krävt att EU:s handelspolitik måste bli mer jämställd.

Under den kommande mandatperioden tror Malin Björk att kampen mot de högerextrema krafterna och att klimatet kommer att bli viktiga frågor för henne att driva i EU-parlamentet. Läs mera här!

Ana Süssner Rubin

Ana Süssner Rubin tycker att Sverige och EU har hängt ihop länge nu i en inte helt funktionell relation. Ana Süssner Rubin menar att det är en illusion att tro att det kommer uppstå jämlik, socialistisk kärlek i framtiden. Det är dags att göra slut med EU nu!

Listan över områden där EU antingen bedriver bristfällig eller rentav katastrofal gemensam politik skulle kunna göras mycket lång. Ändå finns de som verkar tro att det skulle vara realistiskt att göra om dagens reellt existerande Europeiska union till ett vänsterprojekt. Läs mera här!

Deniz Butros

Deniz Butros anser att förslaget till valplattform visar att Vänsterpartiet har en unik roll i miljö- och klimatdebatten. Vi är de enda som vågar peka på de riktiga klimatbovarna: fossilkapitalet och storföretagarna. Det är en debatt som vi måste ta i valrörelsen och sedan i EU-parlamentet, för enligt FNs klimatpanel IPCC har vi tio år på oss att ändra vårt levnadssätt för att klara 1,5 gradersmålet.

Det är bara genom vänsterpolitik som omställningen kan bli hållbar och rättvis. Vi ska se till att den europeiska investeringsbanken ska fungera som en klimatinvesteringsbank, att tågresorna blir smidigare och flygresorna dyrare. Vi ska fortsätta kritisera de handelsavtal som hotar miljön, arbetsrätten och nationellt självbestämmande. För ingen kommer att göra det om vi inte gör det. Läs mera här!

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post